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1. PURPOSE.  To provide you with Attachment 2 to WDL 99-07.

2. BACKGROUND.  WDL 99-07 provided you with closeout procedures for transitioning from JTPA to WIA.  As stated in WDL 99-07, the SWIO has developed s series of Questions and Answers pertaining to the closeout of JTPA.  Enclosed as Attachment 2 is the Q & A.

3. ACTION. It is the responsibility of the SDAs to provide this information to all staff that has responsibility for closeout activities and to all subrecipients/vendors as appropriate.

4. INQUIRES.  Questions on this WDL may be directed to me, John O'Hare or to your SDA representative by phone at 222-3930 or by E-MAIL at:


rbeneduce@dlt.state.ri.us

johare@dlt.state.ri.us

mdemers@dlt.state.ri.us

adetora@dlt.state.ri.us

bharrington@dlt.state.ri.us
5. ATTACHMENT.  Questions and Answers pertaining to JTPA Closeout Procedures.     
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ATTACHMENT 2

QUESTION AND ANSWERS 

Administration / Transition / Closeout

1. Q. Could JTPA participants be terminated as "not appropriate for WIA" instead of being grandfathered in, and not be counted in PY 98 JTPA performance? 
A. No. All JTPA participants who are enrolled in JTPA must be grandfathered into WIA. These participants can complete the JTPA services specified in their individual service strategy, even if that service strategy is not allowable under WIA, or if the participant is not eligible to receive these services under WIA. 
2. Q. When the Local Board's contractor charges an indirect rate based on the direct salaries and fringes of the program people, how is that indirect rate charged? 

A. Indirect costs may be either program or administrative costs, depending on what costs were included in the indirect cost pool. Under 20 CFR 667.220(c)(4), specific costs charged to an overhead or indirect cost pool that can be identified directly as a program cost may be charged the program category. Documentation of those charges must be maintained. 
3. Q. What happens to the funds remaining in a contract with a JTPA service provider after all the JTPA participants have been trained? 

A. The contract would need to be closed out by the awarding entity and any funds not expended on eligible JTPA participants should be recovered and used for WIA allowable activities. 

4. Q. Can JTPA funds be used for WIA activities, using WIA rules, and using WIA negotiated outcomes, but retain their 20% administrative cost category limit because they are still JTPA? 
A. No. Once a State moves to full WIA implementation, all WIA rules would apply including the 10% administrative cost limit regardless of the fact that PY 99 funds are JTPA. 

5. Q. Will the Department be able to assist us in dealing with a potential problem where we would be exceeding our administrative limits under JTPA for the second year of a three year period? We planned to stay within our administrative limits in the third year by increasing the programmatic levels and the conversion to WIA will not allow us to accomplish the needed reporting of expenditures. 

A. Since the administrative cost limitations are calculated on the amount of funds allocated to the entity, the fact that funds are transferred into WIA does not impact the calculation. The amount of administrative expenditure is still compared with the original amount of funds awarded. 
6. Q. Are staff time and benefits related to the production of outreach type information (brochures, etc.) administrative costs? 

A. It depends on the purpose for which the outreach is undertaken. Under 20 CFR 667.220(a),(b)(1)(iii) and (c)(1), costs associated with the production of public information not directly related to program outreach are administrative costs, while those directly related to customer (e.g., participant and employer) outreach are program costs. 

7. Q. How should costs associated with the ITA system be charged? Examples follow: 
(a) Setting up the participant on the system; 
(b) Updating the participant database; 
(c) Sending and mailing monthly statements to the participant or provider if the system is not on a real time access; and 
(d) Fielding participant and case manager calls. 
A. All of the above items appear to directly relate to the participant and would be chargeable to program operations. Adding participants to the system and updating participant databases relate to systems for the tracking and monitoring of WIA program and participant requirements. Therefore, under 20 CFR 667.220(b)(6), these costs may be charged to program. Sending and mailing monthly statements to the participant or provider if the system is not on a real time access, or item (c), relates to an advice document which provides both the participant and the training provider with information concerning the amount of funds available for the completion of the participant's training and would be a program cost. It is not a payment document which would be an administrative cost. Item (d), fielding participant and case manager calls, is a program function, related to delivering direct client service. 

8. Q. Can the processing of supportive services, needs related payments, and payment of bills directly related to the participant (tuition, etc.) be charged to the program cost category? This includes coding and researching of the expenditure related to the participant. 
A. No. The functions identified are part of the process of operating the payment system that is an administrative function. When confronting questions like this, it is important to think in terms of function and what the cost relates to and then make a decision. In this case the cost is related to paying outstanding accounts. Similarly, the costs of processing payments under an ITA to a training provider are administrative costs. 

9. Q. Are the costs of monitoring and tracking participants chargeable as program or administrative costs? 

A. The costs of tracking and monitoring WIA participant and performance information are program costs. 

10. Q. Are the costs of developing an MIS system that is used for tracking and monitoring of participants charged to the program or administrative category? 

A. According to 20 CFR 667.220(b)(1)(iv)(A) and 667.220(c)(6)(i), the costs of developing and maintaining these systems, as well as data entry costs, are charged to the program cost category. 

11. Q. Are the costs of information technology - computer hardware and software - that are used for tracking and monitoring participants charged to the program or administrative category? 

A. These costs are administrative costs which do not count against the administrative cost limitation [20 CFR 667.210(c)]. You will report them on a separate line of the Internet reporting form. 

12. Q. If a Local Area or State carries forward JTPA 8% funds, how do they divide the funds between WIA's youth funding stream and WIA's adult funding stream? 

A. All funds carried over to WIA from JTPA take on the characteristics of WIA. Upon WIA implementation, any JTPA 8% funds carried over at the State level would lose their JTPA funding stream identity and would simply become State reserve funds under WIA. JTPA 8% funds that have been allocated to Local Areas, will be carried forward along with other carry-over funds. They will become WIA youth or adult funds, as appropriate, depending on whether they came from 8% of JTPA Youth II-C or Adult II-A funds. 

13. Q. The transition guidance we have seen indicates that JTPA funds will become WIA funds on July 1, 2000. Does this mean that administrative funds in excess of the 10% allowed under WIA will become program funds? 
A. Yes. Your assumption regarding carry-over formula funds from JTPA to WIA is correct. JTPA funds are not administrative, training, supportive services, etc., funds. They are simply JTPA funds. All funds carried over from JTPA to WIA become "whole" dollars for WIA purposes and must be used consistently with WIA rules, including the 10% local and 5% State administrative cost limitations. 

14. Q. Will the three-year period of expenditure be continued for PY 1999 funds? 

A. Yes. All State JTPA funds, including those allotted for PY 1999, are available for expenditure in the program year obligated and the two succeeding program years whether the State is operating under JTPA or WIA. However, the use of funds, including administrative cost limits, must comply with the program rules of the program (JTPA or WIA) on which they are expended. 

15. Q. Could funds from the State's 15% set-aside under WIA be used for incentive grants for PY 98 JTPA performance? Must we make awards for last year's performance from the first year's WIA funds? 

A. There is nothing in the statute that would prohibit 15% funds from being used to award incentive grants for PY 98 JTPA performance. A State may use the 15% set aside consistent with its plans for implementation of WIA. Section 134 (a)(2)(B) of WIA indicates that one of the required uses of the 15% is to provide incentive grants for local areas. However, the decision to use or not use funds during the first year of WIA for incentives based on JTPA performance, is a State determination. Therefore, there is no requirement to provide incentive awards in PY 99 for either JTPA II-A or II-C programs. 

16. Q. What program year funds can/must the States use for local incentive grants (i.e., PY 2000 funds for PY 2000 performance; PY 2001 funds for PY 2000 performance; either one)? 

A. A portion of State funds set aside in WIA sections 128(a) and 133(a), must be used for local incentive grants consistent with section 134(a)(2)(B)(iii) and 20 CFR 666.400(a). The States may determine the criteria to be used for incentive funding, including which PY funds are used to reward performance for which years. 
17. Q. Who has audit responsibility for the different funding streams in the One-Stop system (e.g., will one Federal agency conduct an audit of all the partners' funds or will each Federal agency ensure that its funds are audited)? Who will be responsible for resolving the audits among the partners? 
A. Each recipient of Federal funds is responsible for complying with OMB Circular A-133 and the Single Audit Act as amended (Single Audit Act Amendments of 1996). It is possible that a Federal agency's Office of Inspector General would arrange for an audit of that agency's own funds. The entity that provided the funds will be responsible for resolving audit findings related to its individual programs. 

18. Q. Can a local area set up its procurement procedures to be less restrictive than those established at the State level provided that both the State and local levels are within the Federal limits? 

A. A local area can set up its procurement procedures to be less restrictive than those established at the State level only if it is permitted by State law. In accordance with 29 CFR 97.36(b), grantees and subgrantees that are State or local governments "will use their own procurement procedures which reflect applicable State and local laws and regulations, provided that the procurements conform to the applicable Federal law and the standards in this section." Non-profit and commercial organizations are also subject to State requirements, (29 CFR 95.1). The minimum standards established in 29 CFR 95.44 must also be met. 

19. Q. Can States require more restrictive requirements for local entities than are required by the OMB circulars? 

A. Yes. Of course, any additional requirements imposed by States must be consistent with the Uniform Administrative Requirements and the Cost Principles applicable to the individual subrecipient. 

20. Q. We need to know the plans for reporting during the phaseout of JTPA, i.e., as states go to WIA, will they still report on JTPA forms? 

A. States that opt to wait until July 1, 2000 to fully implement WIA will continue to use the JTPA forms until that date. States that partially implement will have the option of using JTPA or WIA forms and must address this in their State plan. Once a State fully transitions to WIA it will have to report on WIA report forms. 

21. Q. Will the DOL National Office consider a waiver of the 90-day requirement for the state's final closeout report? 
A. ETA will issue specific closeout guidance by July 1999 that will permit a period of up to 6 months within which the final closeout must occur. Any request for extension must provide documented evidence of the necessity for the extension and must be submitted no later than 60 days after the initiation of the closeout period. Only under extreme or extraordinary circumstances will additional extensions be considered. 

22. Q. Will the DOL National Office issue guidance concerning how a grantee establishes fair market value for property with a value over $5000? 
A. The Department does not plan to issue additional guidance in this area. If there is a need to address specific concerns, they should be discussed with your Regional Office contact. 

23. Q. Can administrative funds from the first year of WIA be used for JTPA final year closeout costs? 

A. No, sufficient funds must be set aside from JTPA to cover all closeout costs. 

24. Q. Are JTPA closeout costs for conversion to WIA to be taken from existing administrative dollars only? 

A. No. Funds reserved for a closeout will not be considered in calculating compliance with the administrative cost limitation. 

25. Q. May storage costs for retention of records be prepaid from JTPA funds? 

A. Yes. Prepayment of storage costs is a legitimate closeout expense. ETA will authorize the prepayment of record storage costs for a period of 3 years from the date of submission of the final expenditure report to ensure compliance with the record retention requirement. Records must be kept longer if any litigation or audit is begun, or if a claim is instituted involving the appropriated funds or agreement covered by the records. In these instances, records will be retained until the issue has been finally resolved. However, the only authorized closeout cost for record storage is the amount required to meet the 3-year retention requirement. Because they would constitute an estimated contingency, costs for any longer retention period required must be paid with non-Federal funds. States are responsible for ensuring the retention of records for subrecipients who are disbanding or otherwise unable to retain records. States must also ensure that this requirement is passed on to all subrecipients to ensure compliance. 

26. Q. What will be the requirements for handling leave earned by employees under JTPA as we transition into WIA? Will we have to pay for that leave from JTPA funds or can we continue to bring the leave balances forward where the SDAs will become Local WIBs? 

A. The answer to the question depends upon the method used to address earned leave in each individual jurisdiction that is operating a JTPA program. Consistent with Generally Accepted Accounting Principles and individual organizations' personnel policies, many jurisdictions have funded leave systems in which the cost of leave is recognized in the books of account and charged to JTPA funds at the time the leave is earned. Those jurisdictions have no problem with carrying forward their leave liabilities and the funds to pay for them when the leave is taken. 

Jurisdictions which do not have funded leave systems and which will continue to function under WIA may carry the earned leave forward and pay for it from WIA funds when it is used under WIA. The rationale for permitting these payments to be made under WIA is that the costs are allowable under the OMB Cost Principles Circulars when the leave is provided under established grantee policies which are equitably and consistently applied to Federal and non-Federal activities. Jurisdictions that will no longer exist under WIA and whose personnel policies permit the payment of accrued leave when the program is discontinued should set aside sufficient funds from the JTPA grant to cover such payments as part of their closeout costs. Determinations as to the allowability of leave costs for all other jurisdictions will need to be made on a case-by-case basis, which reflects their established policies and the applicable allowable cost requirements. 

27. Q. Will DOL reunify the program years for the Youth and Adult programs? What year will that occur? 

A. Technically, the program year is the same for Adult and Youth programs, July 1 - June 30. The Youth funds are available for expenditure in advance of the program year under WIA section 189(g)(1)(B). All Youth funds may be made available on April 1 while adult and dislocated worker funds must be made available on July 1.
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